Vaskemaskinen

Jeg har fotograferet det sted, hvor vaskemaskinen stod. Lige dér, hvor man kommer ind ad bryggerdøren.

En gang i august – eller var det i september  – ville den ikke mere, den gode gamle vaskemaskine. Den havde kørt upåklageligt i 9 år, hvad mere kan man forlange? Irlænderne, de nye naboer, skulle hente deres vaskemaskine i Irland og der er allerede installeret en vaskemaskine i nabohuset, så vi blev hurtigt enige om at så kunne vi jo få vaskemaskinen fra Irland, så.

I en periode har vi derfor været foruden vaskemaskine. Alle de steder jeg har boet siden 1972 har der været vaskemaskine, så for første gang i 36 år har jeg kigget mere kritisk på mængden af vasketøj. Hvor meget er der? Hvad lægger jeg til vask? Kunne jeg bruge en bluse en dag mere?

Resultatet er blevet at jeg har en maskinfuld hvidt på 14 dage og en maskinfuld kulørt på 14 dage. Mick ordner selv sit vasketøj, men han har betydeligt mindre end jeg har. Så er der noget fælles: duge, gardiner, tæpper, håndklæder, viskestykker og karklude og sengetøj. Mængden af det varierer efter hvor mange gæster vi har, men der er mindre end en maskinfuld om ugen.

Jeg er overrasket over, hvor nemt det har været at tage vasketøjet i kurven, cykle over til Eva, sætte vasken over og så efter et antal timer cykle over og hente det igen. Det tager 10 minutter. Kun een gang har hun og jeg villet vaske samtidigt.

Nu henter irlænderne ikke deres vaskemaskine alligevel.

Hvad skal vi så? Købe os en vaskemaskine?

Det er så dejligt at have pladsen, hvor den stod. Det er dejligt at have en anledning til at komme ud på cyklen. Det er dejligt at have et ærinde hos nogen tæt på, det smager lidt af det fællesskab, som jeg længes efter. Selv om vi har pengene på kontoen, så hælder jeg mest til at vi laver en løsning med fælles vaskemaskine, jeg synes der er flere fordele ved det. Nu må vi se om vi kan finde nogen, der er med på den.

Det er permakulturen, der får mig til at tænke disse tanker.

Care for people.

Care for the earth.

Recycle surplus.

Det er årets sidste dag. Det er tid til at se tilbage og til at se frem. Jeg har så meget at være taknemmelig for. Mit voksne liv med de tanker og idealer, der har fulgt mig, har rod i ungdomsoprøret, i kvindebevægelsen, i miljøbevægelsen, i kollektivbevægelsen. Det var en stærk impuls, dengang i slutningen af 60´erne og begyndelsen af 70´erne. Meget af tankerne fra dengang er i dag blevet mainstream og delvist kommercialiseret. Der var nok antalsmæssigt flere, der var medlemmer af Venstres Ungdom, Konservativ Ungdom og Socialdemokraternes Ungdomsafdeling – for sletikke at tale om alle de, der ikke var medlem af noget som helst – end os, der var aktive kollektivister, feminister og “grønne”. Men det var modbevægelsen, der var den stærkeste impuls.

På det personlige plan, omkring ærlighed og redelighed, overblik og sammenhæng har jeg meget at takke min far for. Omkring kærlighed, rummelighed, eftergivenhed, tilgivelse har jeg lært af min mor.vakemakineplads

Jeg har de samme drømme og længsler og idealer i dag som da jeg var 20. Forestillingen om en mulig “god” og “retfærdig” verden bed sig fast og er bekræftet af eksistenser som for eksempel Nelson Mandela og den bank, jeg har haft gennem alle årene, Merkur. Svanholm eksisterer stadig.

Det som jeg håber og ønsker for 2009 er at det vil blive tydeligere at der er en jord at leve på for mine efterkommere. Måske oplever jeg ikke selv den lykke, som det må være at få børnebørn, men de andres børn er også mine børn og dermed også mine efterkommere.

Det skal da leve mennesker på jorden, skal der ikke?

Jorden skal såmænd nok bestå, det er menneskets livsgrundlag, der er truet – gennem menneskets egen livsstil. Jeg ønsker derfor at det i 2009 må lykkes os som menneskehed at nå nærmere på en fælles forståelse af os, mennesket, som en del af jorden.

3 comments

  1. Min nabo har lige haft en vaskemaskine, der strejkede. Så måtte jeg lægge maskine til, jeg er vist ikke god til at dele maskine med andre, følte jeg. Men jeg sagde ingenting.
    Ser frem til mange blog-meddelelser i 2009.
    KH mor

  2. Tak for ønsket om det gode ny år og for lysten til at læse med på blogindlæggene her i 2009.
    Njah, det er godt med gode naboer. Ofte skal man miste noget før man lærer at sætte pris på det, en bitter måde at gøre erfaringer på. Men der kan også ske det, at man faktisk kan undvære dét, som man troede var uundværligt. Det er noget højst individuelt noget – og hvor er det fantastisk at hvis man har brug for en vaskemaskine, så kan man bare købe sig een. Og godt at kende til et godt mærke, jeg vidste ikke der var noget, der hed Merkur inden for vaskemaskiner, hos os er det banken, der hedder dét.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s