Al den snak om lykke/2

Mennesker er en del af naturen. Vi vokser, vi udvikler os – dybt indviklet i og formet af den kultur vi fødes ind i. Som rosen, der formes forskelligt efter hvordan den beskæres og gødes. Som trives forskelligt efter jordbundens kvalitet, gødningsmængde og vandtilførsel. Dybt afhængige, kan man sige. Man kan også sige dybt forenet med, som en del af “det hele”. En lille del af det store. Som alle andre, som alt andet.

I forbindelse med mine funderinger om alt det med lykke er Maslows behovspyramide dukket op. En klassiker fra 40´erne, der viser en forståelse af mennesket som een, der realiserer sine behov. Behovene som noget, der er hierarkisk opbygget. Behovene som hinandens forudsætning. Om dette passer har været meget diskuteret og som med så meget andet kan man formodentlig ikke entydigt påvise eller afvise rigtigheden eller forkertheden af Maslows  teori. Man kan vælge at lade den anskueliggøre nogle tanker om menneskers behov, hvordan er mennesker skruet sammen inden i, hvad motiverer os, hvad får os til at flytte os.

I relation til lykke er mit bud, at lykkefølelsen opstår når behovet er dækket. Ah, nu er jeg mæt! Lykkefølelsen forsvinder i det øjeblik et nyt behov opstår – og det gør behovene hele tiden.

Som årene går og erfaringerne sliber os til erkender vi at
– nej, mere lakridskonfekt vil ikke gøre mig varigt lykkelig
– nej, et nyt køkken vil ikke gøre mig varigt lykkelig
– nej, endnu en rejse vil ikke gøre mig varigt lykkelig
Vi erkender at det hverken er en ny mand, et nyt barn, et nyt hus, et nyt arbejde, nye venner, ny uddannelse som gør os lykkelige.
Det er glimtet af fredfyldthed, når sindet åbner sig. Det er glimtet at kærlighed, forståelsen, medfølelsen. Den dybe følelse af at høre til, at der er mening. Det er lykke.

 
  behovspyramiden

One comment

  1. Vi er nok meget optaget af at finde lykken, ind imellem opdager vi den i glimt, det er nogle dejlige varmende glimt af kortere eller længere varighed.
    KH mor

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s