Birkesaft

Sidste år, da vi havde vores første omstillingsinitiativmøde, var birkesaft på programmet. Det er jo en lokal resurse, man kan drikke birkesaften, man kan koge det ind – og ja, jeg ved snart ikke med alle de anvendelsesmuligheder, der er. Så det skulle jeg prøve. I 2011.

Nu har jeg været på nettet og fundet nedenstående. Tak til Erik Nørby på Jyllandsposten, jp.dk.

Det er nok liiige tidligt nok, men jeg kan jo finde det frem, som jeg skal bruge. Så jeg er klar, når safterne stiger!

___________________________

Mennesker har drukket birkesaft i tusinder af år. Netop nu er højsæson for tapning.

Smagen er en anelse sødlig, giver en blød fornemmelse i munden med en eftersmag af mineraler, og så skulle det være sundt og endda virke mod birkepollen-allergi.

Det handler om birkesaft. Netop nu stiger saften i træerne, og det er en smal sag at tappe det, hvis man ellers har adgang til et birketræ, ikke for ungt.

Saftstigningen er kommet lidt sent i gang i år, men nu er den i fuld gang og varer til sidst i april. Når bladene springer ud, er det slut.

Mennesker har tappet birkesaft tusinder af år tilbage. Det indeholder flere forskellige sukkerarter, som er oplagret i roden fra sidste år og nu presses op til knopperne for at give næring til, at bladene kan springe ud. Foruden sukker er der frugtsyre, aminosyrer, c-vitamin og mineralerne kalium, kalcium, fosfor, magnesium, mangan, zink, natrium og jern i saften.

I sæsonen kan man købe det i bl.a. nogle Irma butikker for en snes kroner for en kvart liter.

Nemt at tappe

Men man kan også tappe det selv. Problemet er, at det på grund af de mange næringsstoffer har begrænset holdbarhed, nogenlunde som mælk. Det vil sige ca. fem dage i køleskab.

Man kan tappe fra en gren, man klipper over. Brug f.eks. en halvanden liters genbrugs sodavandsflaske af den type, der har en krave under proppen. Stik den overskårne gren ned i flasken og bind flasken fast med en snor rundt om kraven.

En lidt mere besværlig, men mere produktiv metode kræver lidt mere udstyr.

Bor et 10 mm hul i stammen, ikke for højt oppe, men lidt skråt, så saften kan løbe ud. Stik en slange med samme diameter i hullet, eller som i eksemplet på billedet et metalrør, som slangen kan sættes på. Slangen føres ned i en dunk, luk med husholdningsfolie el.l., så der ikke kommer skidt ned.

Mængden af saft varierer, men gode træer skulle kunne give en halv snes liter i døgnet.

Birkesaft er klart som vand og skal ikke fortyndes. Det indeholder 1-1,5 pct. frugtsukker. Ud over at drikke det, som det er, evt. tilsat lidt frugtsaft, kan det bruges i madlavning og til bagning.

Is af birkesaft

På Skarø ligger virksomheden Biosynergy, som har eksperimenteret med udvikling af forskellige produkter af birkesaft. Saften er svær at konservere, hvis den skal bevare smag og virkning, men den kan fryses ned og gemmes et års tid.

Det gav ideen til at bruge birkesaft til is, og i dag sælges is fra Skarø til bl.a. sundhedssektoren.

»På grund af birkesafts evne til at fremme smagen af andre stoffer, især det søde, kan vi reducere tilsætningen af sukker med op til 15 pct.,« siger direktør og stifter af Biosynergy, Martin Jørgensen.

Om birkesafts evne til at fjerne symptomerne på birkepollen-allergi siger han, at det ikke er videnskabeligt dokumenteret, men konstateret i praksis.

»Hvis folk med birkepollen-allergi drikker et glas birkesaft om dagen i to-tre dage, forsvinder symptomerne, og de kommer igen to-tre dage efter, at man er stoppet med kuren,« forklarer han.

Han ved ikke, hvorfor birkesaft har den virkning, men en forklaring kan være, at kroppen danner antistoffer mod de stoffer, som fremkalder den allergiske reaktion, når man indånder birkepollen.

____________________

Sådan gør man

 • Bor et 10 mm hul ca. 10 cm ind i birkestammen.
 • Sæt en slange med samme diameter eller et rør med en slange på et par centimeter ind i hullet.
 • Slangen føres ned i en dunk, spand, glasballon eller lignende.
 • Dunken kan evt. fastgøres lidt oppe ad stammen, så hunden ikke letter ben op ad den.
 • Sørg for, der ikke kommer skidt ned i dunken, tæt evt. med husholdningsfolie el.l.
 • Sæt en trædyvel el.l. i hullet, når tapningen er færdig, så træet ikke forbløder.
 • Man kan også klippe en gren over og stikke enden ned i en flaske, f.eks. en halvanden liters sodavandsflaske med krave og binde flasken fast til grenen. Opbevaring:
 • Da birkesaft indeholder organiske stoffer, kan bakterier gro i det. Holdbarhed som mælk, ca. fem dage i køleskab.
 • Kan også fryses ned, holdbarhed ca. et år. Bruge evt. førnævnte flasker, fyld ikke helt op, så der er plads til, at birkesaften udvider sig ved frysning.

3 comments

 1. Så fint at blive mindet om dette, det tænkte jeg også på at gøre sidste år. Men hvad mon man gør når man er færdig? Det høfligste er vel at lukke efter sig. Har du planer om at bruge det til noget specielt? Is lyder sandelig godt, det må jeg ihvertfald prøve!

 2. Ja, man kommer en prop i hullet – eller dækker snitfladen med voks. Jeg har mest tænkt mig bare at prøve og drikke saften, som råsaft. Hvis det smager så godt som de siger vil jeg nok eksperimentere med at fryse noget ned. Ja, og så er det jo et must at prøvet det med isen.

 3. Nå ja, man kan selvfølgelig bare banke en korkprop i. Hidtil har vi bare hængt en flaske på en gren, som børnene har drukket næsten direkte fra træet – og det synes de er vældig sjovt. Jeg må prøve at finde en egnet beholder der ikke er plast, for jo mere jeg læser om hvor mange skadelige stoffer det afgiver til mad og drikke – jo mere dårligt får jeg det med plast (og jeg troede egentlig ikke jeg kunne få det dårligere).

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s