En dag med tang

Lørdagen stod i tangens tegn.

Lone var på årets sidste besøg på såvel Fejø som Fejø Retreat. Vi skal have en dag med tang på vores permakutur sommeruge i juli 2012, og fra Småøernes Fødevarenets tangprojekt var vi blevet anbefalet at skulle v nå a høste noget ang, så skulle det være nu. En af de gode spiselige tangarter i Danmark er blæretangen, den har vi i rigt mål rundt om Fejø.

Te på termoen, madder i plastboksen og så ellers af sted på cykel med saks, knive og kurve for at høste blæretang. Vi tog til “Ole Kræstjans” strand, det var lavvande og dejligt stille vejr. Og der var masser af tang, som vi fotgraferede på havestuebordet, da vi var kommet hjem.

Tangen skal skylles, der er sand på. Kun den friskeste del af tangen bruges i madlavning, så der er lidt yderligere klipning og sortering i forbindelse med skylningen.

En let tørring/afdrypning på viskestykket og så bliver tangen snittet, puttet i suppe og to slags brød samt en pladefud bliver tørret i ovnen natten over.

 

Velbekomme!  Suppe med tang, porrer og gulerødder (fra haven!), to slags brød med tang og brændenælder (et rent hvedebrød og et med hvede og en hel del rug, begge gærbrød). Den tørrede tang er lækker og knasende, men den har jeg ikke noget foto af.

Brændenælder og tang skulle indeholde rå mængder af vitaminer, mineraler og sporstoffer. Vi strutter af sundhed. Og så smager det godt!

 

Reklamer

7 Comments Add yours

 1. Tony Bülow siger:

  Blancherede “blærer” afkølet i isvand får en fin farve. Det tang der ikke spises kan bruges som gødning i haven

 2. Det ser ud som om det er Fucus seratus – Savtang – snarere end Blæretang. Lige meget. Det er samme familie. Klørtangsfamilien. Prøv at se til det i maj måned igen. Der er det mere frisk efter som det vokser bedst mens havet er koldest 😉 Det lyder skørt, men er det ej. Brun tang er sit eget rige i naturen med anderledes egenskaber end planteriget på jorden. Godt initiativ og gode opskrifter 😉

 3. Anonym siger:

  Når man har havet lige udenfor døren, må det være fristende at eksperimentere lidt med tang. Det skulle have en fremtid i vore køkkener, har man hørt, så held og lykke med eksperimenterne.
  KH mor

  1. Den sidste replik er fra mor. Jeg vælger at tolke hun er vores allesammens Bedstemor Hav. Det lyder sådan, taget de anbefalinger i betragtning hun gi’r, den gode gamle, vi alle sammen elsker.
   kh Thorkil

 4. Anne. Jeg vælger at tænke, du har opdateret din WordPress blog. Ole Kræstjans strand syn’s jeg ik’ li’e at ha’ hørt om før. Heller ik’ det var Lone der var på retreat, bl.a. i anledning af at planlægge en tang tema dag i juli 2012. Brugte I virkelig alt det tang der ej blev tørret på en plade i ovnen i de to opskrifter du beskriver? I så fald er jeg bange for I blev så mætte, I ej tilnærmelsesvis fik jer spist igennem det hele… Ka’ jo ik’ vide om det passer…
  Temauge om tang i juli 2012 på Fejø hos dig… Hmmm… Lyder hyggeligt.
  Lægger du mærke til det i løbet af vinteren vil du også bemærke, det er mens vandet er koldest den mest friske vækst skyder mest frem. Jeg iagtog en blæretangsvækst yderst i Kolding fjord sidste vinter. Sidst på vinteren har den sat “grenskud” der er lysegrønne og ½ så lange som den ældre vækst den udspringer af, der antageligt har mange år på bagen.

 5. Nej, jeg må tilstå at det meste af tangen kom ud i haven. Som gødning. Men der kom nogle poser i fryseren. Men det er rigtigt at det tang, der blev tørret i ovnen mættede vildt godt. Jeg tænkte ikke over det lige dén dag, men nu hvor jeg tænker tilbage indser jeg at det er sådan, det er. Jeg har faktisk tænkt at jeg vil høste lidt igen her i mine feriedage.

  1. Det kunne være hyggeligt at se midvinter billeder af tang som det står ved Fejø’s kyst. Måske du endda kunne være så heldig at der kom noget af naturen friskhøstet sukkertang ind til dig, du kunne tage på det lave vand. Det er til at se på den engelsktalende film fra jeres område, at der også findes Sugarkelp ude på det dybere vand. Vi oplever også selv ganske små mængder af tang i maden mætter enormt. Vi er taknemmelige for at blive fuldkomment mætte af lidt.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s