En pige på Egholm

Hun blev født den 1. marts 1932, som nr. 2 af et par tvillingepiger, ganske vist tveæggede, men tvilling, det var hun. Fødslen var svær for moderen. Pigen kunne ikke selv huske dette, men den 4 år ældre bror kunne fortælle hende om hvor syg hendes mor havde været, altså da hun var gammel nok til at forstå det.

En måned efter fødslen drog familien af sted fra Sandholm, på det tidspunkt en større gård ved Blovstrød, hvor faderen havde haft arbejde. Men til skiftedag skulle de flytte, de to 4 uger gamle tvillinger lå i hver sin ende af vasketøjskurven, godt pakket ned. De skulle til den lille ø Egholm, som ligger i Storebælt helt tæt ved Agersø. Faderen havde skaffet sig en forpagtning af en større gård, dér.

egholm

Det var en velhavende familie, som ejede øen og gården samt de sommerhuse, som københavnske velstående familier benyttede.

Een af de opgaver, som faderen havde i forbindelse med forpagtningen, var at køre rent drikkevand til husene – til feriegæsterne, når de var der. Tvillingerne kom med på vandvognen så snart de var store nok til det. Og noget af det fantastiske ved at komme med var, at man blev budt på en fødebolle. Der var en hel, stor papkasse fuld af de lækreste færdiglavede flødeboller med vaffelbund og sprødt chokoladeovertræk. Nøj, hvor det smagte. Og at tænke sig, man blev budt på een til. En fest.

Da pigen blev voksen og hun tænkte tilbage på den enestående oplevelse med at blive budt på først een flødebolle og så een til, indså hun at de velhavende københavnere måtte have haft en slags fornøjelse af at se de to tvillingepiger stå dér og stornyde flødebollerne – ellers havde de næppe budt igen.

For pigerne var det et eventyr at blive budt på flødeboller; man købte ikke noget, dengang i 1930´erne på landet, man fremstillede alting selv, fra bunden. Men ikke flødeboller. Ikke at det var en fattig barndom, eller at der manglede noget. Flødeboller var blot noget eventyrligt noget, som københavnere bragte med sig i store papkasser.

Reklamer

One Comment Tilføj dine

  1. Esther Vinter Pedersen siger:

    Tak for en god flødebollefortælling, den sætter mine tanker i sving.
    KH mor

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s