Fisk og grøntsager

Jeg havde købt et par store filetter. Hvad hed fisken? Kulmule – nej, men det var ikke torsk eller rødspætte eller skrubbe. Jeg havde hørt navnet og vidste at det var en ok slags fisk – men det er det jo, når de sælger dem. 160 kr kiloet, men hvad, det er jo ikke mere end mandler. Der var for 120 kr i posen, som jeg gik af sted med.

Inspirationen var en thai restaurant, hvor jeg havde fået noget ualmindelig lækker mad. Jeg ville prøve at til berede en fisk på thai maner. Sønniken, som er ret god til det med thai, var helt med på den.

Jeg gik en tur i haven, gravede selleri og porre op, plukkede grønkål og fandt oregano og mynte og bladbede og morgenfrue. Og tomat, ikke at forglemme, 5 dejlige røde modne tomater var der ved halmhuset. Det står derude og vokser. Selv om jeg jo synes at det er vældig mørkt og koldt, så er der liv i væksterne. Tidligere på dagen på min vandretur havde jeg fundet cideræbler i en plantage, der sad lidt tilbage på træerne. Til fuglene, tænker jeg, så for en stund forvandlede jeg mig til en fugl og fyldte mine lommer. Cideræbler har den fordel at de har en meget kraftig smag, super aromatiske er de,  og derfor vældig gode som madæbler.

I gemmerne havde vi løg og rødløg og hvidløg. Og jordskok, ikke at forglemme, den kan gå for vandkastanie i en salat. Jeg havde til anledningen sørget for at indkøbe frisk ingefær, gurkemeje, chili  og citrongræs. Vi havde i krydderiskabet diverse nyttige pulvere, koriander og spidskommen blandt andet, og sønniken havde flere fra Thailand hjembragte tørrede chilier og forskelligt andet med en for mig uforståelig skrift på pose eller glas.

Og så gik vi ellers i gang. Det tager laaaaang tid, når man vil lave “rigtig mad”, men det er en super hyggelig måde at tilbringe tid sammen. Man kan småsludre og høre lidt musik, som falder i alles musiksmag og man kan frem for alt være stille sammen.

Sønniken fremstillede en såkaldt karrypasta. Det blev en mellemting mellem mange af de opskifter han havde, for vi havde ikke alle ingredienser. Eller en tilnærmet karry, som han sagde.

Jeg rensede porrer og selleri, skyllede bladbede og grønkål og resten af naturen rigdom og overflod. Fisken skulle “spækkes” med selleri, porre og gulerod, så jeg hakkede den fint og “stegte” dem i 15 min i cremen fra en dåse kokosmælk. Og lidt cideræble.

Fisken var to store filetter, så den ene blev lagt i det ovnfaste fad, grøntsagsblandingen på og den anden filet ovenpå. Den lækre karrysovs hældt over, ind i varm ovn og 2o minutter efter var den klar.

Jeg wokkede selleritoppen og porretoppen med hvad der var af bladbede og grønkål. Fintsnittet, sammen med oregano og mynte samt hvidløg, gurkemeje og ingefær.

Manden snittede æble, jordskok, tomat og rødløg. Sønniken rørte en sursød dressing sammen med lidt soya. Jeg kogte ris og sønnike fremstillede en karrysauce, af den hjemmelavede pasta, men alligevel med en anden smag end den, der kom over fisken.

Det blev yderst vellykket. Og jeg vil gøre det igen. God mad er gudernes gave til een som mig.

Ja, der er nu mange gaver, når først man tænker over det, god mad er bare een af dem.

 

Reklamer

One Comment Tilføj dine

  1. Anonym siger:

    Dejligt at læse om jeres thaimad indtaget sammen med godtfolk og musik. Ja, god mad er en gudernes gave til os.
    Maser af KH fra Mor

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s