Dragen

drage

Susanne Lautrop – som er een af mine bedste venner på Fejø – er kommer hjem til Fejø efter 5 ugers kursus på Findhorn om bæredygtige lokalsamfund – enten at skabe dem fra bunden som en øko-landsby eller skabe bæredygtigheden i de eksisterende lokalsamfund. Dem er der trods alt flest af!!  Og der er meget inspiration at hente i øko-samfundene.

Susanne havde en gave med til mig. En drage. Hun og jeg og et par stykker mere har arbejdet ret så meget med det såkaldte “Dragon Dreaming” community building værktøj – som jeg i parentes bemærket havde med hjem til Fejø efter en uge på Findhorn i januar 2013, det er snart 4 år siden, som tiden dog går. Community oversættes vel bedst med fællesskab? Eller sammenhold?  Building er jo at bygge eller skabe. “Drage Drømning” er altså er redskab/værktøj til grupper, der ønsker fællesskab og sammenhold, og i et samfund som Fejø ikke mindst at finde det, hvorom fællesskabet og sammenholdet drejer sig.

Er der fælles værdier på Fejø? Hjælpsomhed, tror jeg. Venlighed, til et vist punkt over for fremmede i hvert fald, og også over for hinanden. Man skal jo kunne ses både hos købmanden og på færgen. Min erfaring er dog, at mennesker andre steder også er hjælpsomme og venlige. Og så er her en stærk foreningskultur, som der er mange steder i land områderne, de mennesker som bor på landet må langt hen ad vejen skabe deres egen kultur, fordi der ikke er basis for den grad af kommercialisering og professionalisering som vi ser i byerne, på godt og ondt.

Krage søger mage, siger man, og jeg tror at mange af de mennesker som vælger at flytte til Fejø er draget af dette, at man dog kender hinanden mere, man er mindre anonym, man kan være med til noget sammen med nogen, for der er altid brug for en hånd. Og af og til også en ånd.

Nu kan vi sige drage søger mage. Dragen er et arketypisk symbol, kendt i alle (tror jeg) kulturer som ormen, slangen, dragen, der ligger som en ring omkring landsbyen, borgen og fælesskabet, eller den ligger omkring ens eget hjerte. Ridderen der kommer og dræber dragen, så udsyn skabes. Kunsten bliver at balancere udsyn og udlængsel med hjemstavn, tradition og fællesskab. At balancere nye værdier med gamle.

For nye værdier skal der til, hvis vi skal tale om bæredygtighed socialt, økologisk, økonomisk og værdimæssigt. En ny økonomi, nye former for fællesskaber og nye former for byggeri, fødevareproduktion, affaldsssortering og spildevandshåndtering med meget mere.

Tak for dragen, Susanne!!

Reklamer

2 comments

  1. Tak, Anne – for den skønne kommentar om dragen som symbolsk væsen i vores venskab, vores samarbejde – og det fællesskab som vi begge ønsker os vil blive ved at udvikle sig både på Fejø og i lokalsamfund rundt omkring os. Meget smukt skrevet og du har modtaget den lille drageunge, præcis i den kærlige ånd den var tænkt. Det gør mig rigtig glad. Kram fra Susanne

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s