Info material about herbs

22.03.2017

A couple of years ago I decided not to spend time and energy on how to learn to make a video – but it seems different now.

https://www.videokursus.com/100-online-redigering

I think video is the future, talking about

21.03.2017

Would I need a proper camera and a tripod? And a microphone? What would this cost? And who should be the owner?

20.03.2017

And so it seems, we have already been working with many of these plants, so the job is to systems.

I´ve decided the 10 plants.

 1. Ramsons, or wild garlic, allium ursinum
 2. Stinging nettle, or common nettle, urtica dioica
 3. Dandelion, taraxatum
 4. Oregano, origanum majorana
 5. Plantago, plantago officinalis
 6. Sage, salvia officinalis
 7. Lemon balm, melissa officinalis
 8. Garlic, allium sativum
 9. Peppermint,  mentha piperita
 10. Yarrow, achilleus millefolium

Which of them have we already given a description of?

ramsloeg_blomst
Photo: Rosella

 1. Ramsons
  When: Early
  How to use: “Ramsløgets blade har en fin aromatisk smag af hvidløg med en snert af porre. De er mildere end hvidløg, men meget stærkere i smagen end f.eks. purløg. De grønne blade er en fantastisk smagsgiver i salater, i wokken og i marinader og pestoer. Bladene kan også dampes og spises som tilbehør, de kan snittes og bruges i wokretter eller hakkes fint og drysses over salater eller ovnbagte grøntsager. Du kan også lave en aioli med ramsløg og bruge som dip til kartofler eller i sandwich.”
  Indholdsstoffer: Large amount of vitamin C, rich with protein content, readily soluble mineral substances, contains rather large amount of phytoncides which possess high antibiotic action
  Medicinal properties: antibiotic action, treatment of atherosclerosis
  Source: http://herbalthera.com/ramson-useful-properties-of-a-ramson/

braendenaelde
Photo: Rosella

2. Stinging nettle
When:
How to use:
Indholdstoffer:
Medicinal properties:
Source:
Dagens plante, brændenælde, urtica dioica

Brændenælde er rig på både vitaminer og mineraler. Derudeover bruges den til tekstil/fiber, mad, medicin og gødning.
Den står derude lige nu, smuk og kraftig, lige til at plukke, tag en handske på, hvis du synes det er for ubehageligt at røre ved nælden. Når først den er blendet eller overhældt med kogende vand, så stikker den ikke mere.

I Den Helbredende Have på Fejø bruger vi den lige nu i te, salater, tærter, pestoer, smoothies, sammenkogte retter, supper. Med brød, kartofler, ris eller pasta. Den er utrolig taknemmelig at lave mad med, man skal bare begynde at eksperimentere.

Nældens aktive indholdsstoffer er blandt andet: Flavonoider, specielt quercetin, ligesom den er rig på betakaroten, B-, og C-vitaminer. Af mineraler har den blandt andet kalcium, kalium, jern og sporstoffer, som fremmer optagelsen af mineralerne.

Brændenælden er i øvrigt også en skattet plante mod diverse former for gigt, netop fordi, den har et højt indhold af basedannende mineraler. Hvis du har problemer med skæl eller fedtet hår, så lav en ekstra kop te, lad den afkøle og skyl håret med den, efter at du har vasket det.

KIlde: Urteskolen; foto: Rosella

maelkeboette
Photo: Rosella

3. Dandelion
When:
How to use:
Indholdstoffer:
Medicinal properties:
Source:

Mælkebøtten er een af de mest potente planter vi har i dagens Danmark i relation til sundhed. Vildtvoksende og frodig. I det franske og italienske køkken (og andre middelhavskøkkener) værdsættes mælkebøtten for dens bitterstoffer. Lige nu har vi en wwoof´er fra Italien, som tilbereder skønne retter (tilbehør) af mælkebøtte, som stedes let eller blancheres/koges og serveres i en let dressing af olivenolie og hvidløg. Det smager HIMMELSK. Den er også god i te.

Virkningerne er i følge nutidig forskning (kilde dr.dk/sundhedstips): mælkebøtten har en gavnlig effekt på fordøjelsen.
Bitterstofferne i mælkebøtte virker galdedrivende. Derfor skal du være forsigtig med mælkebøtte, hvis du har forsnævrede galdeveje eller galdesten.
Det skyldes, at især roden fra mælkebøtten indeholder en type stoffer, der hedder polysaccharider. Disse stoffer stimulerer mikrofloraen i maven og tarmen.
Forskningen har også vist, at mælkebøtter indeholder en række bitterstoffer, der aktiverer leveren og galden.
Derfor er mælkebøtten god som udrensningsmiddel til afgiftning af kroppen.
Der er desuden forskningsforsøg, som tyder på, at mælkebøtteblomsternes indhold af flavonoider har en gavnlig effekt på betændelsestilstande.

Desuden har mælkebøtten et højt indhold af vitaminer og sporstoffer. Der forskes videre i denne nyttige og frodige plante.

4. Oregano

oreganoWhen:
How to use:
Indholdstoffer:
Medicinal properties:
Source:

Oregano er en flerårig plante, som når den senere på sommeren blomstrer glæder bier og sommerfugle uendeligt. Alene af den grund er det en god ide at have et bed med oregano.

Vi kender den som “pizzakrydderiet” og mest som en tørret urt. Men oregano kan bruges til mangt og meget. Rå i salatskålen, i diverse dips ala hummus og i pestoer, kogt i supper og snart sagt alt, bagt i brød og på pizzaer. Allerede i midten af maj er den på vore breddegrader så stor, at man kan begynde at plukke den til tørring.

Medicinsk er planten i følge wikipedia yderst nyttig som antioksidant grundet det store indhold af antioxidanter, her fenolsyrer og flavonoider.

5. Plantago

lancet-vejbred28229
Plantago; photo from Fugle og natur

When:
How to use:
Indholdstoffer:
Medicinal properties:

salvia
Photo: Threin Ottosen

6. Sage
When: All year round
How to use:
Indholdstoffer:
Medicinal properties:
Source:
Der findes et hav af arter – og hvis jeg skal være helt ærlig ved jeg ikke præcis hvilken af salvierne denne er.
Vi bruger salvie i te og visse sammenkogte retter, fx. laver vi en skøn ret med kikærter, kartofler og salvie. Den er yderst stærkt smagende og på dén måde synes jeg (Anne) ikke at det er den nemmeste urt at bruge. Men vi lærer mere og mere hen ad vejen.
Salviens blade kan plucks på busken hele året, så hvis man har en have behøver man ikke samle denne plante til tørring.

I følge Tabitha Wulff er salvia styrkende på fysisk og psykisk, nerveberoligende, slankende.

citronmelisse
Photo: Threin Ottosen

7. Lemon Balm
When:
How to use:
Indholdstoffer:
Medicinal properties:
Source:

Nogen mennesker er nærmest bange for at få citronmelisse ind i deres havebede med den begrundelse at den breder sig. Det synes vi i Den Helbredende Have på Fejø er synd, for citronmelisse er en nyttig flerårig plante. Den skyder, som så mange af de andre flerårige planter, fra det tidlige forår og den er god i te, i salatskålen, som kagepynt, i smoothies – ja, kun fantasien sætter grænser. Man brugder den typisk sammen med andre urter, fx. sammen med brændenælde eller mælkebøtte i den sunde hverdagste, her giver citronmelissen en behagelig smag.

Citronmelissen har været kendt siden oldtiden som medicinplante og den er god at samle nu og hænge til tørre så man har til vinterens forråd.

I følge medicinurter.dk har citronmelisse disse virksomme stoffer, så dens virkning er både beroligende og oplivende samt god mod infektioner. Tak til medicinurter.dk.

“Flere forskellige antioxidanter er fundet i ekstrakt af citronmelisse, hvor især nogle 1,3-benzodioxole forbindelser er meget reaktive.

Studier viser at olie udvundet af citronmelisse også har en antibakteriel og antifungus virkning.

img_5880001
Lemon balm, frøstande, August. Photo: Threin Ottosen

Forsøg med mus viser en tydelig beroligende effekt. Dobbelt blindforsøg med mennesker viser også tydeligt at citronmelisse er beroligende.

Andre undersøgelser viser en positiv effekt for patienter med moderatAlzheimers sygdom.

Endelig har undersøgelser vist at udbrud Herbes (herbes simplex) kan begrænses ved tidlig behandling.”

Hvor befinder planten sig:

Den flerårige krydderurt, dyrkes i haver, altankasser og i vindueskarmen. Men den forekommer også vildtvoksende og kan findes forvildet nær bebyggelse.

Hvornår skal den høstes:

Citronmelissen høstes bedst midt i juni. Ellers kan man også høste den løbende inden skuddene begynder at blomstre.

Hvilke dele af planten bruges:

Bladene inden blomstringen.

Indholdsstoffer:

Æterisk olie (neral og geranial (=citral), caryofyllen), labiatgarvestoffer, bitterstoffer, polyfenoler, tannin, flavonoider, rosmarinsyre, triterpenoider.

Hvad kan den anvendes for:

Planten med det smukt klingende navn, hjertensfryd, har i århundreder været brugt mod uroligt hjerte. Citronella har en beroligende effekt, og kan derfor opmuntre hjertet og sindet, den kan lindre kramper og smerter og kan derfor bl.a.også hjælpe ved kolik, tandgennembrud hos børn, mavesmerter, lindring af menstruationssmerter og migræne. Den kan også modvirke søvnløshed.

Citronmelisse indeholder også fenolske syrer som har en virushæmmende effekt. Hvor undersøgelser har vist, at fx. herpes udbrud ( herpes simplex) kan begrænses ved tidlig behandling med citronmelisse. Endvidere viser studier også, at de kraftige æteriske olier udvundet af citronmelisse også har en antibakteriel og antifungus virkning, hvor udtræk af disse olier, brugt som omslag har en sårhelende effekt.

Flere forskellige antioxidanter er fundet i ekstrakt af citronmelisse, hvor især nogle 1,3-benzodioxole forbindelser er meget reaktive.
Forsøg med mus viser en tydelig beroligende effekt. Dobbelt blindforsøg med mennesker viser også tydeligt at citronmelisse er beroligende.
Andre undersøgelser viser en positiv effekt for patienter med moderat Alzheimers sygdom.

Hvordan opbevares den:

De frisk plukkede blade giver de bedste resultater, hvilket er en absolut betingelse for at opnå et resultat ved svære sygdomme.Til vinterbrug anskaffer man sig et ikke alt for stort forråd af tørrede blade. Til dette formål henter vi dem på det tidspunkt hvor de indeholder flest virksomme stoffer. Husk aldrig at indsamle planter ved vejkanter og ved sprøjtede marker.

For bladene før blomstringen.

Tørring: Man vasker ikke bladene før tørringen, men snitter dem. Det indsamlede lægges på et klæde eller på papir uden tryk og tørres i skyggen eller i et luftigt, varmt rum (loft) så hurtigt som muligt.

Kun knastørre blade kan opbevares gennem vinteren. Det er bedst at opbevare dem i glas med skruelåg eller kartoner der kan lukkes. Brug aldrig plastikdåser eller blikdåser. Bladene skal beskyttes mod lyset. Forsyn dem kun til en vinter ad gangen. Bladene mister med tiden deres lægende kraft.

Anvendelsesmåder:

Te: Bladene (alt efter hvor stærk man kan lide sin te) overhældes med kogende vand. Behøver ikke at trække så længe.

Tinktur: Udtræk, der udvindes med 38-40% vodka eller brændevin. En flaske eller anden beholder der kan lukkes, fyldes løst op til halsen med bladene og overhældes med vodka eller brændevin. Godt tillukket skal den nu stå et varmt sted (ca.20C) i 14 dage eller længere under hyppige omrystninger. Næste trin er at presse tinkturen. Dette gøres lettest ved først at si massen igennem en køkkensi, derefter placeres massen i et linnedklæde, som vrides hårdt for at få den resterende tinktur ud. Tinkturen kan indtages dråbevis med te, og kan anvendes til omslag eller indgnidninger.

 

Kildehenvisninger:

Scientific comittee. 1983. British Herbal Pharmacopeia. England: British Herbal Medicine Association.

Oustrup, Hanne; 2003, Orø urtehave farmakopé – en håndbog om urter. Holbæk: Asclepius Herbs.

Treben, Maria; 1998, Sundhed fra guds apotek. 3.oplag. Østrig: Ennsthaler.

http://alternativverden.dk/nyheder/nyheden/article/citronmelisse/

8. Garlic, allium sativum

garlic_bed2017
Garlic bed, April 2017; photo: Anne Moloney

When:
How to use:
Indholdstoffer:
Medicinal properties:
Source:

9. Peppermint,  mentha piperita

applemintharvestandvolunteer
Applemint harvesting can be great fun; June 2013: photo Anne Moloney

When:
How to use:

applemint_drying
Mint is good as a dried plant; June 2013; photo Anne Moloney

Indholdstoffer:
Medicinal properties:
Source:

10. Yarrow, achilleus millefoliu

yarrow2017
Yarrow March 2017: photo Anne Moloney

When:
How to use:
Indholdstoffer:
Medicinal properties:
Source:

 

I´ve done the design web.
CEAP
Evaluation: Looking back at all the info I have gathered I realise, that the project is too big for me, one person, it does not make my heart sing. So I will do 10 plants thoroughly, “just describing”. And I can poste it on the internet in appropriate places. Probably we can also use the text and photos for the printes pamphlet that we have been talking about for a long time now. This I can do together with the volunteers.

Maybe I can do wild garlic with Lou tomorrow?

Greatest challenge is: I have not tried this before. How do I actually make the shooting script? And how do I use iMovie to edit the stuff? And there are two parallel tracks: the images either stills or moving and the speak or nature sounds or music. It is really complex.

I more or less taught myself how to make a website, how to blog with wordpress, and image processing. Am I willing to invest the time necessary, now, in order to be able to make the videos? What is the wider perspective, why should I do it?

And then, there is this challenge of doing it alone. Maybe I should wait until someone will do it with me?

19.03.2017
C
ollect site information
Evaluate the information
Apply permaculture principles
Plan a schedule of implementation, maintenance, evaluation and tweaking

I´ve done design web.

So….. what site information did I get?
I am the client. Or The Healing Garden is the client. I have seen this need for information for a couple of years now, and I have not yet come round to anything that I could actually do, and at the same time var systematisk.
These videos are multifunctional. We can put them on the homepage (stationary), we get a good start of the YouTube channel, and we can post them all sorts of places.
Videos are low in carbon footprint.

And what do I get out of it when I evaluate? En systematisk retrospektiv bedømmelse
Jeg  har mange relevante ideer og tanker, den største udfording er at jeg ikke er aktiv bruger af iMovie, skal først lære det at kende.

I´ve done the principles.

And then….. I have to make a plan of how to implement, maintain, evaluate and tweak.

 

Reklamer